ISO (International Organization for Standardization)
Uluslararası ISO Normları, kalite, güvenilirlik ve etkinliği sağlamak amacıyla ürün, hizmet ve sistemlere yönelik dünya genelinde sertifika vererek, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
ISO, tarım ve sağlık, teknoloji, gıda güvenliği gibi neredeyse tüm sanayileri kapsayan 19,500’den fazla Uluslararası Standart yayımlamıştır.
Bir uluslararası standart, üye kuruluşların anlaşmasıyla kabul edilir ve ülkelerde ya doğrudan ya da ulusal standartlara dönüştürülerek hayata geçirilir.
Standardın ön çalışmaları uzaktan iletişim ile yürütülür. Standart son halini aldığında onay süreci için bir araya gelinir. Onaylanan standartlar, en geç beş yıl içinde yeniden incelenir ve gerektiğinde güncellenir. Yayınlanan tüm standartlar ISO katalogunda yer alır.
ISO = STANDARTLARI YAYINLAYAN DÜNYADAKİ TEK OTONOM KURULUŞUN ADI (Uluslararası Standartlar Teşkilatının kısaltması)
9001 = ISO tarafından STANDARTA VERİLEN KOD
2015 = Yayınlandığı veya güncellendiği tarihi gösterir (8 yılda bir bu tarih değişmektedir.)
EN : Avrupa Normu kısaltması
TS : Türk Standartları kısaltması
ISO, uluslararası standartlar örgütü yani (International Organization for Standardization) ifadesinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu bağımsız, sivil toplum kuruluşu, uluslararası standartların dünyadaki en büyük geliştiricisidir.
Genel merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrindedir ve 165 üye ülkenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.