FAYDALI MODEL TESCİL ;
Faydalı Model Nedir?
Yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerine uygun buluşların sahiplerine belirli bir dönem (10 yıl) boyunca, bu buluşa ilişkin ürünü üretme ve pazarlama hakkı tanınmasıdır. Bu belge, incelemeli ve incelemesiz patentle sağlanan hukuki koruma ile eşdeğer bir yasal koruma sunmaktadır. İzmir merkezli firmamız, Faydalı Model tescil belgesi danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Bir Buluşun Faydalı Model Belgesi Alabilmesi İçin Taşıması Gereken Özellikler:
a- Yenilik: Faydalı model başvurusuna konu olan buluş, başvuru tarihinden önce Türkiye içinde veya dünya genelinde herkesin erişebileceği şekilde yazılı veya başka bir yöntemle açıklanmış ya da yerel veya ulusal ölçekte kullanılmışsa, yeni sayılmaz.
b- Sanayiye Uygulanabilirlik: Buluş, tarım dâhil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikteyse, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.
Hangi Konular Faydalı Model Belgesi İle Korunmaz?
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri;
Zihinsel, ticari ve oyun faaliyetlerine dair plan, yöntem ve kurallar;
Edebiyat ve sanat eserleri, bilimsel eserler, estetik niteliği olan tasarımlar, bilgisayar yazılımları;
Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan yöntemler;
İnsan ve hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi yöntemleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis yöntemleri;
Yöntemler ve bu yöntemlerden elde edilen kimyasal maddeler.
Faydalı Model Başvurularının Değerlendirilmesi ile İlgili Prosedür hakkında bilgi almak için faydalı model danışmanlık ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Türkiye'de patentlerin korunması, 27 Haziran 1995'te yürürlüğe giren 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Faydalı model başvurularının değerlendirilmesinde izlenen prosedür ana hatlarıyla aşağıdaki şekilde açıklanabilir.
Ön Araştırma
Faydalı model başvurusu öncesinde, faydalı model istenen buluşun varsa benzerlerinin olup olmadığının Türk Patent Enstitüsü kayıtlarından ve uluslararası patent veri tabanlarından araştırılması mümkündür.
Başvurunun İncelenmesi ve Yayınlanması
Faydalı model başvuruları beyan esasına dayanan başvurular olup, herhangi bir araştırma ve incelemeye tabi tutulmazlar. Yapılan faydalı model başvuruları şekli şartlara uygunluk durumunda ilgili patent bülteninde yayınlanıp, 3 ay süreyle 3. kişilerin itirazlarına açılmaktadır.
İtiraz
Faydalı model başvurusunun ilanından itibaren 3 ay içerisinde, menfaati olan her kurum veya kişi faydalı model belgesi verilmesi için yapılan başvuruya gerekçe göstererek itirazda bulunabilir. Başvuru sahibi, itirazın tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 ay içinde, itirazlara karşı gerekçeli görüşlerini sunabilir veya itirazlar dikkate alınmadan belge verilmesini talep edebilir. Bu durumda itiraz sahipleri, ilgili mahkemelere iptal davası açma hakkına sahip olurlar. Yayın süresi içerisinde herhangi bir faydalı model başvurusu için itiraz hakkını kullanmamış olan 3. kişiler, yayın süresi dolduktan sonra da ilgili mahkemelere iptal davası açma haklarını kaybederler. Faydalı Model Belgesinden Doğan Hakkın Süresi, faydalı model belgesi ile kazanılan hakkın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl olup, bu süre uzatılamaz.
Faydalı Model Belgesi Alındıktan Sonra Belgenin Geçerliliğinin Korunması: Faydalı model belgesinin geçerliliğini sürdürebilmesi için her yıl başvuru tarihinden önce yıllık vize ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Bu süre içinde yıllık vize ödemeleri yapılmazsa, faydalı model geçerliliğini yitirir.
Faydalı Model Tescil belgesine ihtiyacınız varsa, size hizmet etmekten mutluluk duyarız. Faydalı Model Tescil belgelendirmelerinizi firmamızdan yaptırabilirsiniz. Faydalı Model Tescil almak istiyorsanız, bizi arayabilirsiniz. Belgelendirme konusunda profesyonel destek almak için alanında uzman ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin: 0232 364 49 03.
Faydalı Model Tescil Belgesi nedir? Faydalı Model Tescil Belgesi ne işe yarar? Faydalı Model Tescil Belgesi Sistemi nedir? Faydalı Model Tescil Belgesi tarihçesi nedir? Faydalı Model Tescil Belgesi kalitesi nasıl belirlenir? Faydalı Model Tescil nedir? Faydalı Model Tescil Belgesi standartları nelerdir? Faydalı Model Tescil Belgesi yönetmelikleri nelerdir? Faydalı Model Tescil Belgesini kimler alabilir? Faydalı Model Tescil Belgesi danışmanlık ve belgelendirme hizmetleri aşamaları nelerdir? Faydalı Model Tescil Belgesi dosyası nasıl hazırlanır?
Faydalı Model Tescil kavramlarını anlamadan, bu belgenin nasıl alınacağı ve nereden temin edileceği gibi soruların cevaplarını bulmak zor olabilir. Bu nedenle, almayı düşündüğünüz Faydalı Model Tescil Belgesi ile ilgili diğer kavramları öğrenmek için uzmanlarımızdan yardım almaktan çekinmeyiniz. Faydalı Model Tescil Belgesi belgelendirmesi için lütfen bizimle iletişime geçin.