Makina CE Belgesi ;
Makina CE Belgesi
**Makina Güvenliği Yönetmeliği**
(2006/42/EC Makine Güvenliği Direktifi) - CE Belgesi
Bu Yönetmelik, aşağıda listelenenler hariç, makineler ile güvenlik bileşenlerini kapsar. Ayrıca bu Yönetmelik, makineler ile güvenlik bileşenlerinin arıza veya kötü çalışma durumlarında, bu durumların etkisine maruz kalan bireylerin güvenliği ve sağlığına yönelik riskleri ortadan kaldırmaya yönelik bir güvenlik işlevini yerine getirmek amacıyla piyasaya sunulan güvenlik ekipmanlarını da kapsar.
Kapsam dışındaki makineler ve güvenlik bileşenleri aşağıda belirtilmiştir.
- Yüklerin kaldırılması ve indirilmesi için kullanılan makineler dışında, güç kaynağı yalnızca doğrudan kol gücü olan makineler,
- Hastalarla doğrudan temas eden tıbbi kullanım amaçlı makineler,
- Fuar alanları ve/veya eğlence parklarında kullanılan özel makineler,
- Buhar kazanları, tanklar ve basınçlı kaplar,
- Özellikle nükleer amaçlar için tasarlanan veya devreye alınan ve arızalandıklarında radyoaktivite yayan makineler,
- Bir makinenin parçasını oluşturan radyoaktif kaynaklar,
- Ateşli silahlar,
- Benzin, mazot, parlayıcı sıvılar ve tehlikeli maddeler için depolama tankları ve boru hatları,
- Sadece yolcuların hava veya karayolu, demiryolu veya su yolu ağlarıyla taşınmasına yönelik araçlar ve bunların römorkları ile eşyanın hava ve kara yolu veya demiryolları ve su yolları ile taşınmasına yönelik araçlar ve bunların römorkları. (Maden çıkarma sektöründe kullanılan araçlar kapsam dışı değildir.),
- Denizde hareket eden araçlar ve seyyar açık deniz tesisleri ile bunların üzerindeki ekipmanlar,
- Teleferikler dahil kişilerin kamuya açık veya özel taşınmalarına yönelik kablolu taşıma hatları,
- Tarım veya ormancılık traktörleri (74/150/AT - Tekerlekli Tarım ve Orman Traktörleri Tip Onayı Yönetmeliği'nde tanımlanan),
- Özellikle askeri amaçlarla veya güvenliği sağlamak amacıyla tasarlanmış ve inşa edilmiş makineler,
- 15 dereceden daha fazla bir eğimle yerleştirilmiş sabit raylar arasında hareket eden bir kabine sahip insan ve yüklerin taşınmasına yönelik asansörler ile madenlerde kullanılan cevher asansörleri, tiyatro asansörleri ve insan ve/veya yük kaldırmak için kullanılan inşaat asansörleri,
- Üzerlerinde küçük dişlilerin hareket ettiği ray kullanan insan taşıyıcı araçlar.
Makineler veya güvenlik bileşenleri için, bu Yönetmelikte atıfta bulunulan risklerin kısmen veya tamamen özel yönetmelikler kapsamında yer alması durumunda, bu Yönetmelik, risklere karşı bu tür makineler veya güvenlik bileşenlerine uygulanmaz.
Makineler için, risklerin esasen elektrikten kaynaklandığı durumlarda, bu tür makineler, münhasıran "Belirli Gerilim Sınırları Dâhilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik (73/23/AT)" kapsamına girer.
Makina Güvenliği Yönetmeliği (2006/42/EC Direktifi), en az bir hareketli parçaya sahip, çeşitli bileşen ve gruplardan oluşan ve ürünleri işlemeye, taşımaya ya da ambalajlamaya yarayan tüm makineler ile arıza veya kötü çalışma koşullarında bunların etkisine maruz kalan bireylerin güvenliği ve sağlığına yönelik riskleri önlemeye yönelik bir güvenlik işlevini yerine getirmek amacıyla piyasaya sunulan güvenlik ekipmanlarını içerir.
Makineler veya güvenlik ekipmanları için, bu Yönetmelikte (direktifte) atıfta bulunulan risklerin belli bir kısmının ya da tamamının özel topluluk direktifleri kapsamında yer alması durumunda makine direktifi, oluşabilecek risklere karşı bu tür makineler veya güvenlik ekipmanları için uygulanmamaktadır.
Makineler için, oluşabilecek risklerin temelinde elektrik yer aldığı durumlarda, bu tür makineler, özellikle 2006/95/AT sayılı Alçak Gerilim Cihazları Yönetmeliği kapsamına girer. Bir ürüne birden fazla yeni yaklaşım direktifi uygulanabilir. Böyle bir durumda, Makina Direktifinin birinci maddesinin dördüncü ve beşinci alt bölümleri uygulanmadığı sürece, ürün ilgili tüm direktiflerin gerekliliklerine uygun olmalıdır.
Makina CE Belgesi SERTİFİKASI ALMAK İÇİN İZLENECEK YOL NEDİR?
Öncelikle maliyet hesaplanmalıdır. Bunun için birkaç danışmanlık firmasından teklif alarak süreç başlanır. Şirket içinde Makina CE Belgesi sertifikasını almak için kimlerin sorumlu olacağı belirlenmelidir. Bu doğrultuda kalite sorumlusu atanır. Danışmanlık firmalarıyla yapacağınız görüşmeler, size net bir yol haritası çizmeniz konusunda yardımcı olacaktır.
Makina CE Belgesi belgesine ihtiyacınız varsa, size hizmet etmekten mutluluk duyarız. Makina CE Belgesi belgelendirmelerinizi firmamızdan yaptırabilirsiniz. Makina CE Belgesi almak istiyorsanız, bizi arayabilirsiniz. Belgelendirme konusunda profesyonel destek almak için alanında uzman ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin: 0232 364 49 03.