ISO belgesi Veren Firmalar Belgelendirme Şirketi Kurumları nedir Kimlerdir
ISO belgesi (ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 22301 vb. ISO Standartları) ile ilgili belge vermeye yetkili herhangi bir akreditasyon kuruluşundan onay almış firmalara ISO Belgesi veren kuruluşlar, Belgelendirme Şirketleri olarak adlandırılır.
Bazı belgelendirme firmaları, ISO 9001:2008 Belgesi verme yetkisini alırken, diğerleri hem ISO 9001:2008, hem de ISO 14001, ISO 27001, ISO 22000 gibi diğer ISO Yönetim Sistemi Standartlarıyla ilgili geniş kapsamlı yetki alan belgelendirme kuruluşlarıdır. İlgili ISO Belgesi Standardı çerçevesinde Yönetim Sisteminizi kurduysanız ve ISO belgesi almayı düşündüğünüz bir kuruluş arıyorsanız, aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz önemlidir:
1) ISO belgesini verecek kuruluşun akredite olduğuna dikkat edin. Akreditasyon yetkisi olmayan bir kuruluştan ISO Belgesi alınamaz. Örneğin, belgelendirme kurumu yalnızca ISO 9001 Belgesi vermeye yetkili olabilir. Eğer şirketinizin ihtiyacı olan ISO Belgesi ISO 14001 ise, o belgelendirme şirketinden değil, ISO 14001 konusunda belge veren bir kurumdan belge almanız gerekmektedir.
2) ISO belgesi verecek kuruluşun akreditasyon yetkisi mevcut olabilir, ancak sizin faaliyet gösterdiğiniz alanda yetkisi yoksa yine o firmadan belge alamazsınız. Her sektörün bir EA NACE kodu bulunmaktadır. Belgelendirme kurumundan sizin sektöre ait EA NACE Kodunun olup olmadığını ve bunun akreditasyon kurumundan yetkilendirilip yetkilendirilmediğini sorgulamanız gerekir.
3) ISO belgelendirme firmaları, hak eden ya da etmeyen herkesin belge almasına izin veriyorsa, böyle bir belgelendirme şirketinden ISO belgesi almak doğru değildir.
ISO belgesi, dünyada tanınan bir belgelendirme firmasından olsun istiyorsanız, büyük firmalara göz atabilir ve belgelerini nereden aldıklarını öğrenebilirsiniz. Eğer ihracat yapmayı planlıyorsanız ve müşterilerinize sunacağınız ISO belgesi gerekiyorsa, en çok hangi ülkelere ihracat yapıyorsanız o ülkenin belgelendirme firmasından belge almanız faydalı olacaktır.
Eğer ihalelerde kullanacaksanız, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş bir firmadan belge almanızda yarar vardır.
ISO Belgesi ISO Belgeleri kaç yıllığına verilir ve süresi nedir Geçerlilik süreleri nedir
Tüm belgelendirme kuruluşları, akreditasyon gereklilikleri çerçevesinde ISO belgesini veya belgelerini 3 yıllık bir süre için vermektedir. İlk yıl belgelendirme denetimi gerçekleştirilir ve belge verilir; ardından izleyen yıl ve sonrasında gözetim denetimleri yapılır. Bu denetimlerde, sistemin uygulanıp uygulanmadığı, ilgili ISO standardının gereksinimlerinin yerine getirilip getirilmediği ve sürekli iyileşme sağlanıp sağlanmadığı gibi kriterler değerlendirilir. Eğer sistemde gerçekleştirilen kontrollerde herhangi bir sorun tespit edilmezse, bir sonraki gözetim denetimine kadar ISO belgesini kullanmaya devam edersiniz. ISO belgesinin geçerlilik süresi toplamda 3 yıldır.